Najczęściej zadawane pytania
Obalam mity żywieniowe!
W tym miejscu udzielam odpowiedzi na najczęściej zadawane mi pytania związane z oliwą extra virgin. Jako dietetyk i specjalista ds. żywienia w moich gabinetach wyjaśniam pacjentom, dlaczego oliwa extra virgin jest tłuszczem superfood i że oliwa oliwie nierówna.
Obalam też mity żywieniowe, które narosły wokół oliwy extra virgin. Dlatego właśnie przygotowałam listę najczęściej zadawanych pytań dotyczących oliwy oraz odpowiedzi na nie wraz z możliwością zgłębienia każdego tematu.
I. Informacje ogólne o oliwie
Oliwa extra virgin co to znaczy?
Jak powstaje oliwa extra virgin?
Jak przechowywać oliwę extra virgin?
Czym różni się virgin od extra virgin?
Oliwa extra verigine czy virgin?
Oliwa extra virgin do czego?
Co to jest oliwa extra virgin?
Oliwa extra virgin jaka najlepsza?
Najlepsza oliwa extra virgin może pochodzić z każdego kraju z Basenu Morza Śródziemnego, bo w tej ocenie najważniejsze jest to, aby miała jak najniższą kwasowość (najlepiej 0,1 – 0,4%) oraz żeby była wytłaczana jesienią (oliwy wczesnego zbioru), bo wówczas jest bogata w lecznicze polifenole. Dodatkowo na smak oliwy mają wpływ odmiany oliwek. Za najsmaczniejsze uważa się: Coratina, Ogliaora Barese, Royal, Picual, Koroneiki, ale nasze odczucia smakowe mogą bardzo się od siebie różnić.
Czytaj więcej… [Czym charakteryzuje się najlepsza oliwa?]
Oliwa extra virgin gdzie kupić?
II. Stosowanie oliwy
Oliwa extra virgin do smażenia?
Oliwa extra virgin jak stosować?
Oliwy smakowe – do czego je stosować?
Oliwa extra virgin czy można smażyć?
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
Oliwa extra virgin do pieczenia?
III. Właściwości zdrowotne oliwy
Oliwa extra virgin a cholesterol
Kwasowość oliwy z oliwek – co to znaczy?
Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Co to?
Oliwa extra virgin a oliwa z oliwek
Czy oliwa extra virgin jest rafinowana?
Oliwa extra virgin bio
Oliwa extra virgin punkt dymienia
Oliwa extra virgin kalorie
IV. Informacje o octach balsamicznych
Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?
Jaki ocet balsamiczny wybrać?
Jaki ocet balsamiczny do sałatek?
Jak pić ocet balsamiczny?
Czy ocet balsamiczny to ocet winny?
Nie! Ocet winny jest naturalnym produktem, ale nie tak doskonałym jak tradycyjny ocet balsamiczny!
Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego poddanego długotrwałemu
dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Oryginalny ocet balsamiczny to prawie czarna ciecz o gęstej
konsystencji i słodko-kwaśnym smaku.
Czytaj dalej… [Czym jest ocet balsamiczny]
Jak stosować ocet balsamiczny na odchudzanie?
Ocet balsamiczny powinien również pojawić się w diecie osób odchudzających się. Ocet balsamiczny to naturalny sposób, aby zadbać o siebie i swoją figurę, i może z powodzeniem zastąpić suplementy diety wspomagające odchudzanie. Przyspiesza proces trawienia i zwiększa przemianę materii. Ocet balsamiczny spożywany regularnie pomaga przyśpieszyć spalanie tłuszczu i ogranicza wchłanianie toksyn. Aby przyspieszyć metabolizm należy używać 1 łyżkę octu balsamicznego codziennie rano na czczo lub codziennie jako składnik smakowy do surówek i sałatek.
Czytaj dalej… [Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne]
Jak zrobić ocet balsamiczny?
Gdzie kupić ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny powinien być kupowany w specjalistycznych sklepach internetowych lub
stacjonarnych. Sprzedawca wówczas dokładnie wie, jaki rodzaj octu sprzedaje, dokładnie to opisuje
lub wyjaśnia i gwarantuje jego jakość i pochodzenie. Ocet balsamiczny oryginalny pochodzi z Modeny
i ten ma najlepszą jakość. Inne octy balsamiczne to formalne „podróbki”.
Czytaj dalej… [Czym jest ocet balsamiczny?]
Czy ocet balsamiczny się psuje?
Najczęściej kupowane produkty
Nie zapomnij sprawdzić naszych zestawów promocyjnych!
-
Oliwa Extra Virgin
198,00złOriginal price was: 198,00zł.190,00złCurrent price is: 190,00zł.Zestaw 3 oliw extra virgin Casas De Hualdo: Cornicabra (500ml), Picual (500ml), Manzanilla (500ml)
Te 3 hiszpańskie oliwy extra virgin premium z olejarni Casas De Hualdo to cud natury o niespotykanie niskiej kwasowości 0,08-0,15% i zawartości leczniczych polifenoli 500, 800 i 1000 mg/kg! Są najlepszą profilaktyką zdrowia i kwintesencją smaku oliwy.
-
Oliwa Extra Virgin
185,00złOriginal price was: 185,00zł.175,00złCurrent price is: 175,00zł.Zestaw 3 oliw extra virgin: grecka Country Kalamata (500ml), włoska San Martino (500ml) i hiszpańska Cornicabra (500ml)
Wybór doskonałych 3 oliw extra virgin – greckiej, włoskiej i hiszpańskiej. Ten mix oliw daje możliwość poznania i delektowania się oliwami z najlepszych odmian oliwek w poszczególnych krajach: Koroneiki z Grecji, Coratina i Ogliarola z Włoch i Cornicabra z Hiszpanii.
-
Oliwa smakowa
222,00złOriginal price was: 222,00zł.200,00złCurrent price is: 200,00zł.Włoska Oliwa Smakowa – zestaw 6 Oliw Extra Virgin smakowych: trufla, bazylia, rozmaryn, czosnek, cytryna i papryczka chili (6x 250ml)
Zestaw 6 oliw smakowych – trufla, bazylia, rozmaryn, cytryna, czosnek, chili – to doskonałe połączenie smakowe włoskiej oliwy extra virgin z naturalnymi olejkami eterycznymi pozyskanymi z tych roślin
-
Oliwa Extra Virgin 57,00zł
Grecka Oliwa Extra Virgin – Country Kalamta PDO 100% Koroneiki (500ml)
Country Kalamata PDO to najwyższej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, certyfikowana – chroniona nazwa pochodzenia z Kalamaty. Jest bardzo aromatyczna, a jej smak jest kwintesencją regionu Kalamata. Wytłaczanie oliwy w listopadzie pozwoliło na zachowanie co najmniej 250mg/kg leczniczych polifenoli, a krótki czas między zerwaniem oliwek a ich tłoczeniem dał jej kwasowość 0,3%.